LIČI VIŠE NA HOTEL NEGO NA BOLNICU: Posle 100 godina rekonstruisana zdravstvena ustanova u Guči

Bolnica u Guči čekala je 100 godina do doživi svoju prvu ozbiljnu rekonstrukciju kako bi žitelji gornjeg dela Dragačeva imali dostojanstvenu primarnu zdravstvenu zaštitu. Prepolovljeni zidovi, oštećen krov i dotrajala stolarija samo su neki od problema koji su zadesili lekare ove opštine.

– The beds were worn out, the ceiling collapsed, as well as all the accompanying equipment, it was high time for a total reconstruction. So now in this new space you really feel like you are in a hotel room and not in a hospital. I also have to mention that the complete reconstruction of the water supply network is underway, so as soon as we finish it, we will be able to start the work of the hospital – said the director Dr. Zorica Kovačević.

Zahvaljujući ogromnim ulaganjima opštine, ali i donacijama privrednika uspelo se da posle dugog niza godina u dostojanstvenu upotrebu stavi ova zdravstvena ustanova.

– U rekonstrukciji je utrošeno 39.900.000 dinara, od toga je 16.000.000 doniralo Ministarstvo zdravlja, 10.700.000 je donirala opština Lučani, 10.000.000 je donirala fabrika Namenska Milan Blagojević. U donaciji koju nam je uputila Srpsko-američka medicinska asocijacija aplicirali smo za 20 savremenih kreveta, dušeka i stalaka za infuziju, gde je do realizacije došlo za svega dva meseca – ističe Kovačevićeva.

Od osnivanja bolnice u Guči, prva ozbiljna rekonstrukcija rađena je 2005. godine, kada je zamenjen deo krova. U drugu rekonstrukciju je ušla se 2011. godine, kada je zamenjena kompletna stolarija, i tada je završeno i krečenje bolnice. Od 2014. godine, dom zdravlja i stacionar su odvojeni od zdravstvenog centra Čačak.

U treću rekonstrukciju, ovu poslednju, ušla se početkom 2022. godine i rekonstrukcija je završena u novembru 2022. godine. Urađena je kompletna izolacija zgrade, urađeni su podovi, zidovi, plafoni, urađena su kompletna kupatila.

SHARE
en_USEnglish